OYS 2030 – Uuden päärakennuksen A-osa on valmistunut

Oulussa käynnissä olevan suuren OYS 2030 -sairaalahankkeen tavoitteena on uudistaa koko sairaalakampus tämän vuosikymmenen aikana. Hanke on tällä hetkellä Suomen suurimpia sairaalahankkeita. Projekti sisältää useita uudisrakennuksia, ja hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin miljardi euroa. Päärakennuksen A-osa on juuri valmistunut, ja potilastyö käynnistyy siellä syksyllä 2024.

Oys julkisivu.
Nykyisen sairaala-alueen pohjoispäähän nousevat kymmenkerroksiset rakennukset kohoavat uljaana maamerkkinä, jonka vaaleat yläosat maisemoituvat pilviin ja tummat alaosat ympäröivään puustoon.

A-rakennuksen käyttöönottoa valmistellaan parhaillaan, käyttöönotto- ja testausvaihe kestää useita kuukausia ennen potilastyön alkamista. A-rakennukseen kiinteästi liittyvän B-rakennuksen on tarkoitus valmistua vielä tämän vuoden loppupuolella, jonka jälkeen potilastyö rakennuksissa voi alkaa syksyn 2024 paikkeilla. Niin sanotun kuuman sairaalan toiminnoista suuri osa on keskitetty näihin rakennuksiin. Tulevaisuudessa sairaalakompleksiin tulee liittymään myös rakenteilla oleva F-rakennus sekä C-rakennus, joka odottaa vielä rakentamispäätöstä.

Rakennuksen allianssissa arkkitehtisuunnittelusta vastaa kolme toimistoa, Lukkaroinen Arkki­tehdit Oy, Arkki­tehtitoimisto Tähti-Set Oy ja Uki Arkkitehdit Oy.

Uudistamishankeen myötä kampukselle ovat jo valmistuneet säde­hoidon yksikkö (E-rakennus), kehitysvamma­huollon osaamiskeskus (OYS Konsti) ja pysäköintilaitos (OYS Rauhaparkki).

Linkki Projektiuutisten uutiseen:

https://www.projektiuutiset.fi/oys-2030-a-rakennus-on-valmis-kompaktia-sairaala-rakentamista/

Sisäänkäyntejä ympäröivää julkisivua korostavat lämminsävyiset puuverhoukset.
Sisäänkäyntejä ympäröivää julkisivua korostavat lämminsävyiset puuverhoukset.

Sisustussuunnittelun lähtökohtana on ollut edistää sairaalaympäristön tiloissa vaadittua toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä – turvallisuus, laatu ja puhdistettavuus huomioituna.

Sairaalan sisustukseen on haettu inspiraatiota rakennuksen arkkitehtuurista. Useasta osasta koostuvan sairaalan päärakennuksen eri osien tunnusväreistä on ammennettu runsaasti moninaisia sävyjä, jotka toistuvat kunkin kerroksen teeman mukaan tehosteseinillä, sekä luonto- ja eläinaiheisilla grafiikkapinnoilla tuoden viihtyisyyttä ja raikkautta tiloihin.

Oys A-rakennus, hissiaula.
Aaltoilevan betonijulkisivun tumma väri toistuu tuttuna elementtinä asiakashissiblokeissa. Taidegrafiikkaa on hyödynnetty rakennuksissa kulkemisen kannalta merkittävillä risteysalueilla tunnistepaikkoina.
Oys julkisivu, sisäänkäyntipiha ja istutusalueet.
Rakennusten edessä oleva näyttävä ja viihtyisä sisäänkäyntipiha kokoaa rakennukset yhteen luoden sairaalakampuksen keskuksen.

Lisää kirjoituksia