Oulun museo- ja tiedekes­kus­ra­ken­nuksen arkkiteh­tuuri­kilpailu

Osallistuimme ehdotuksellamme ”Völijy” Oulun kaupungin järjestämään yleiseen arkkitehtuurikilpailuun uuden Oulun museo- ja tiedekeskusrakennuksen suunnittelusta. 

Valmistusmisvuosi
2022
Tilaaja
Oulun kaupunki
Laajuus
6000 m²
Oulun museo- ja tiedekeskusrakennuksen arkkitehtuurikilpailu, julkisivu iltavalaistuksessa.

"Völijy"

Tiedekeskus Tietomaa ja Pohjois-Pohjanmaan museo yhdistyvät samaan rakennukseen muodostaen merkittävän näyttely- ja tapahtumakeskuksen. Uusi museorakennus ilmentää Pohjoisen tarinoita ja ajan kerrostumia. Historiallinen merenkulku- ja tervasatama, 1800-luvun tehdaskaupunki sekä nykypäivänä korkean teknologian innovaatiokeskus. Luuppi yhdistää historian nykypäivään tarjoten vierailijalle elämyksellisen museokokemuksen.  

Museokeskus on kaikille avoin tapahtumakeskus, jossa kuuluvat vierailijoiden monet äänet ja näkökulmat. Museo sijoittuu valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön, historialliselle Åströmin tehdasalueelle, johon uusi museorakennus tuo raikkaan, mielenkiintoisen ja tunnistettavan lisän. Kaksi samanarvoista rakennusta, historiallinen voimalarakennus ja uudisosa, muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden materiaalivalintojen, näkymäyhteyksien, mittakaavan ja korkeuksien yhteensovittamisen ansiosta.  

Uudisosan julkisivumateriaalit on valittu museoiden kokonaisuutta ja harmoniaa vahvistaen. Poltetun tiilen sukulainen, keraaminen mosaiikkilaatta, kimaltelee ja vihjaa kävijälle tervapaanuperinteestä, lohen suomuista, kuusen kävyistä ja välkehtivästä jäisen suistopinnan kimalluksesta. Keraaminen jalusta kantaa päällään keveää lasikappaletta, jonka ympäristöään himmeästi heijastava julkisivupinta henkii jokiuomasta talvisena päivänä nousevaa usvaa huurtaen ulkokuoren, mutta antaen sisäpuolen lämpimän valon kajastaa kutsuvasti läpi ympäristöön. Lasiseinän huurrettu käsittely suojaa myös sisätilaa liikalämmöltä. 

Rakennuksen aulatila on kaupunkilaisten yhteinen olohuone sekä kohtaamispaikka, muodostaen visuaalisen yhteyden Oulun taidemuseon rakennukseen, jolloin museovierailijoiden on helppo poiketa molemmissa kohteissa.  

Museo – ja tiederakennuksen arkkitehtuuri pohjautuu kahteen täydelliseen geometriseen perusmuotoon: ympyrään ja neliöön. Molemmilla geometrisilla muodoilla on vahva symboliarvo. Ympyrää on kautta aikojen käytetty kuvaamaan elämän kiertoa ja syklisyyttä. Neliö kuvaa ihmisen luomaa aineellista maailmaa. Museokeskus kokoaa yhteen näitä teemoja, tuoden käsinkosketeltavaksi historian ja uusimmat tieteen tulokset.  

Uudisosalla on voimakas rakenteellinen ulkohahmo, joka viestii rakennuksen käyttötarkoituksesta. Läpikuultavat pinnat kertovat museon toiminnasta. Keskeiselle paikalle pääsisäänkäynnin ylle sijoittuvat toiminnalliset oppimisympäristöt (learning center ja makers space), joissa lapset ja nuoret pääsevät työskentelemään, rakentamaan ja suorittamaan kokeita (hands on -toiminta). Lapset ja nuoret ovat merkittävä käyttäjäryhmä museokeskuksessa. 

Uudisrakennuksen selkeä runko on betoni- ja teräsrakenteinen. Rakennusmateriaaleissa painotetaan kierrätettyjä materiaaliratkaisuja sekä uusia innovaatioita materiaalien vähähiilisyydessä.  

Kattotasolla sijaitsee elämyksellinen Tietomaan ulkonäyttelytila. Näyttelytila on osin katettu, mikä parantaa toiminnallisuutta huonoissa sääolosuhteissa. Kävelyreitti katolla ulottuu Tietomaan porrashuoneelle asti ja matkalla pystyy tutustumaan rakennuksen aurinkosähkön tuotantolaitokseen. Kattotaso tarjoaa hienon näkymäpaikan revontulien, tähtitaivaan sekä Oulun jokimaiseman tarkasteluun. Näyttelymaailma tuo museovieraille uudenlaisen elämyksellisen museokokemuksen, jännittävine interaktiivisine näyttelyineen. 

Työryhmä

Helena Tasa
Petri Pettersson
Laura Sorri
Annika Nemlander
Tea Kemppainen
Julia Leshkova

Yhteistyökumppanit

ADT Oy

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme