Ykspihlajan koulu

Ykspihlajan uuden koulu- ja päiväkotirakennuksen suunnittelun lähtökohtana on ollut tilojen avoimuus, muunneltavuus ja esteettömyys.

Valmistumisvuosi
2021
Tilaaja
Kokkolan kaupunki
Laajuus
3550 brm²
Ykspihlajan koulu, välituntipiha ja julkisivu.

Luonto ja merellisyys rakennuksen identiteettinä

Rakennuksen muodon lähtökohtana on merellisyys ja luonto. Rakennushahmo muistuttaa metsämaastosta kasvavaa luotoa, jonka korkeus nousee merenrantaa kohti. Päiväkoti on matala, sekametsän laidalla oleva yksikerroksinen osa rakennusta, jonka korkeus noudattelee pienten lasten mittakaavaa. Rannan puoleinen pääty nousee korkeaksi periskoopiksi merta kohti. Suunnittelussa on huomioitu merenrantaolosuhteet ja tuulisuus. Rakennusmassa on taitettu keskellä olevan pihan ympärille, jolloin se muotoutuu Syli-nimisen keskiosan ympärille.

Tilat rakentuvat ruokailutilanakin toimivan monitoimisalin ympärille, josta on suorat yhteydet oppimisalueille, päiväkotiin ja liikuntatiloihin. Käytävämäiset liikennetilat on minimoitu ja niiden sijaan on muodostettu yhteisöllisyyttä tukevia aulatiloja, joita voi hyödyntää myös oleskelu- ja kohtaamispaikkoina sekä oppimistiloina. Tilahierarkiassa julkisimmat tilat sijoittuvat rakennuksen sydämeen ja yksityisemmät tilat reuna-alueille.

Varhaiskasvatuksen ja koulun tilat on suunniteltu joustaviksi kokonaisuuksiksi, jotka muuntuvat tarpeen mukaan eri kokoisiksi rauhallisiksi ja yksityisiksi tiloiksi, mutta niistä voidaan yhdistellä tarvittaessa myös suurempia yhtenäisiä tiloja. Tiloissa voidaan soveltaa opetussuunnitelmaa joustavasti tarpeisiin ja tilanteeseen sopivalla tavalla. Tilat mahdollistavat monipuolisen käytön erilaisessa harrastus- ja kulttuuritoiminnassa, sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan sujuvuuden. Rakennuksen teknisten järjestelmien suunnittelun lähtökohtana on muuntojoustavuus ja tarvittavan sähkö- ja tietotekniikan saatavilla olo kaikkialla.

Työryhmä

Kristian Järvi
Sini Räikkä
Saana Seppänen
Pekka Klemetti
Okko Saurama
Hanna Jokela
Päivi Juvonen
Ilmari Teperi
Eveliina Koho
Joona Koskelo
Satu Fors
Soili Junes
Anna Ervasti-Gussander

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme