Tarton kulttuurikeskuksen arkkitehtuurikilpailu

Osallistuimme Tarton uuden kulttuurikeskuksen kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun ehdotuksellamme Kulttuurilinn. Suunnittelualue sijaitsi kaupungin ytimessä historiallisessa ja vehreässä Kaubahoovin puistossa Emajoen varrella. 

Valmistumisvuosi
2023
Laajuus
n. 20 000 brm²
Tarton kulttuurikeskuksen arkkitehtikilpailu, näkymä istuskeluportaisiin ja kerrosten välille, havainnekuva.

Arkkitehtuurin lähtökohtana on ympäröivän maiseman rauhan ja kauneuden kunnioittaminen.

Rakennus sijoittuu puiden lehvästöjen lomaan ja olevia puita pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon. Niittykatto ja vehreät terassit jatkavat puistokasvillisuutta rakennuksessa.  Rakennuksen ympärillä on väljät kävelytiet ja pyöräilyreitit, jotka yhdistävät sen ympäröivään kaupunkiin. 

Rakennuksen massoittelu luo erilaisia tasoja ja tiloja rakennuksen sisälle ja ulkopuolelle. Kerrokset porrastuvat synnyttäen vehreän terassisarjan rakennuksen huipulle asti ja muodostaen ulokkeella suojattua tapahtumatilaa puiston puolelle. Samalla rakennuksen korkeus mukautuu kävelykadun puolella olevien rakennusten kanssa. 

Eriluonteiset kerrokset mahdollistavat monenlaisia sisätiloja, jotka voidaan suunnitella vastaamaan erilaisia tarpeita. Toiminnot on sijoitettu siten, että niiden yksityisyyden aste kasvaa kerroksia noustessa. Maantaso muodostaa kaupunki- ja puistotilan jatkumon – torin – jossa vierailija esimerkiksi lainattua kirjaa palauttaessaan saa läpileikkauksen myös rakennuksen ajankohtaisista tapahtumista. Maantasokerroksessa sijaitsee ravintolamaailman lisäksi kaupunkilaisten oma foorumi, jonka istuskeluportainen yhteinen olohuonetila yhdistää tapahtumakeskuksen alatason maantasokerrokseen ja ulkotapahtumatiloihin. 

Rakennus on suunniteltu siten, että se on energiatehokas ja käyttää uusiutuvaa energiaa. Katto on varustettu aurinkopaneeleilla, jotka tuottavat osan rakennuksen tarvitsemasta lämpö- ja sähköenergiasta. Rakennuksessa on myös passiivinen aurinkoenergiajärjestelmä, joka mahdollistaa luonnollisen valon käytön. Rakennus on hybridirakenteinen puurakenteita laajasti hyödyntäen. 

Kulttuurilinnan erityinen, useita kulttuuri- ja taideinstituutioita yhteen tuova idea luo ainutlaatuisen yhteisen tilan, joka vastaa monipuolisesti Tarton kulttuuritoimintojen uusiin tarpeisiin. 

Työryhmä

Petri Pettersson
Anttoni Niskanen
Ella Palokangas
Tuure Kinnunen
Liina Yasin
Eveliina Koho

Yhteistyökumppanit

ADT Oy
LOCI-maisema-arkkitehdit

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme