Saimaanportin yhtenäiskoulu

Saimaanportin yhtenäiskouluun on suunniteltu nykyaikaiset ja turvalliset oppimistilat 850 oppilaan tarpeisiin. Perusopetuksen lisäksi tilat palvelevat ilta- ja viikonloppukäytössä monipuolisesti eri käyttäjäryhmiä, kuten urheiluseuroja, musiikkiopistoa ja muuta harrastus- ja tapahtumatoimintaa.

Valmistumisvuosi
2024
Tilaaja
Mikkelin kaupunki, NCC Suomi Oy
Laajuus
n. 11 600 brm²
Saimaanportin yhtenäiskoulu, ulkoportaat ja liimapuupilarien rivistö, havainnekuva.

Monipuolista tilankäyttöä

Rakennusliike NCC voitti vuoden 2021 aikana neuvottelullisena hankintamenettelynä järjestetyn tarjouskilpailun ehdotuksellaan, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastasi Lukkaroinen Arkkitehdit. Saimaanportin yhtenäiskoulun toteutussuunnittelu käynnistyi tammikuussa 2022 ja rakennus valmistuu vuoden 2024 alussa.

Rakennuksessa on kaksi eri luonteista liikuntasalia ja piha-alueella runsaasti erityyppistä liikkumista palvelevia toimintoja. Pihalta on helppo pääsy läheisille urheilukentille. Isompi liikuntasali voidaan yhdistää rakennuksen keskellä sijaitsevaan aulaan näyttämön avulla mahdollistaen isommat tapahtumat. Aulan läheisyydessä sijaitsevat musiikkiluokat on suunniteltu tukemaan erilaisia esitystilanteita. Aulaa ympäröivät opetustilat mahdollistavat monipuolisen tilankäytön yhdisteltävyyden ja soluaulojen avulla. Alakoulu sijoittuu rakennuksen kaakkoiskulmaan omana kokonaisuutena, kuitenkin kytkeytyen saumattomasti yläkouluun.

Suunnitteluratkaisun tärkeänä lähtökohtana toimi inspiroiva rakennuspaikka. Se rajautuu eteläpuoleltaan Urpolanlammen rannan ja puistoalueen upeisiin maisemiin ja toisaalta pohjoispuolelta Rinnekadun ja Lahdentien vilkkaaseen liikennealueeseen, jonka suuntaan rakennuksesta muodostuu näkyvä maamerkki Mikkelin sisäänajoväylän varrelle.

Myös puun käytöllä, joka oli tilaajan tavoitteena hankkeen alusta saakka, on keskeinen rooli rakennuksen arkkitehtuurissa. Rakennuksen halkaisevan aulatilan seinät ovat puupintaisia ja aulan sydämenä oleva, kohti näyttämöä laskeutuva katsomoportaikko on sekin pinnoiltaan puinen. Rakennuksen tärkeimmillä julkisivuilla vuorottelevat ilmeikäs rimalautaverhous ja puurimamuotille valettu valkobetoni. Sekä pohjois- että eteläjulkisivuilla pääsisäänkäyntejä suojaavien kaartuvien katosten linjoja rytmittää näyttävä liimapuupilarien rivistö.

Työryhmä

Kristian Järvi
Pauliina Laurila
Timo Leiviskä
Sini Räikkä
Liina Yasin
Tuure Kinnunen
Aino Löfbacka
Karri Westerlund
Saana Seppänen
Soili Junes
Tellervo Karinsalo
Okko Saurama
Kristiina Heikura
Marja-Liisa Matturi

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme