Pudasjärven Hirsikampus

Hirsikampus on yhtenäiskoulu sekä lukio lähellä Pudasjärven keskustaa kauniilla tontilla Iijoen pohjoisrannalla. Kampuksella opiskelee yli 700 peruskoululaista ja lukiolaista. Hirsikampus on kaupungin maamerkki ja paikallisen puurakentamisosaamisen esittelykohde. Se on tiettävästi maailman suurin hirsirakennus ja siihen käy tutustumassa vieraita ympäri maailmaa.

Valmistumisvuosi
2016
Tilaaja
Lemminkäinen Talo Oy
Laajuus
n. 9770 brm²
Pudasjärven Hirsikampus, julkisivu.

Terveellinen ja ympäristöystävällinen moderni hirsikoulu

Upean Pudasjärven Hirsikampuksen rakennuksissa moderni arkkitehtuuri yhdistyy hirsirakenteen kestävyyteen ja ekologisuuteen. Koulukampus on hirsirakentamisen pilottiprojekti maailmanlaajuisesti.

Rakennuksen runko on tehty lamellihirrestä lukuun ottamatta väestönsuojan, keittiön ja teknisen työn luokan siipeä. Kampuksella on voimakas puun tuntu: hirsi on kaikkialla näkyvissä, pihka tuoksuu ja äänimaailma on rauhallinen.

Hirsikampus koostuu neljästä osasta, jotka on koottu muutaman luokan kokoisista hirsimökeistä. Mökkien keskelle sijoitetut kattolyhdyt tuovat luonnonvalon sisään. Rakennuksen jakaminen pienempiin osiin helpotti rakentamista ja teki rungosta hyvin jäykän. Tontilta on kaunis maisema Iijoelle, jota kohti koulukampuksen aula avautuu. Aulaan johtava sisäpiha on v-kirjaimen muotoinen, ja rakennukset suojaavat sitä molemmin puolin. Näin sisäpihalle muodostuu tuulelta suojaisa, lempeä mikroilmasto.

Hirsikampuksen neljän eri osan julkisivuille on annettu toisistaan poikkeavat värit, jotka pilkkovat massiivista rakennusta kylämäiseksi. Hirsimateriaali tuo rakennukselle juurevuutta ja paikallisuuden tuntua. Aukotuksella on puolestaan haluttu tuoda kampukselle kepeämpää ja modernimpaa ilmettä. Ikkunat ovat eri kokoisia ja niitä on ripoteltu eri korkeuksille leikkisämpää vaihtelua tuomaan. Hirsikampus on toteutettu elinkaarimallilla Lemminkäinen Talo Oy:n (sittemmin YIT Talo Oy) kanssa.

Rakennus voitti vuoden 2016 puupalkinnon.

Työryhmä

Kristian Järvi
Hannu Tuomela
Julia Leshkova
Timo Leiviskä
Olli Hongisto
Matti Lakkala
Pekka Lukkaroinen
Tea Kemppainen
Kati Kaukonen
Okko Saurama
Petri Pettersson

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme