Musiikkikeskus Snellman
Kokkolassa sijaitseva 1980-luvun alussa valmistunut Musiikkikeskus Snellman koki mittavan uudistuksen, muuntautuen nykyvaatimusten mukaiset puitteet tarjoavaksi musiikkikeskukseksi. Rakennuksen vanha osa peruskorjattiin ja se sai rinnalleen uuden laajennusosan. Uudistunut Snellman-sali tarjoaa mahtavat puitteet erilaisille tapahtumille ja pienempi uudisosaan rakennettu Fordell-sali puolestaan soveltuu erinomaisesti pienimuotoisempiin tilaisuuksiin. Sisääntuloaulan ja asiakastiloja laajennuksen, sekä vaatesäilytyksen saaman lisätilan myötä tilat palvelevat entistä paremmin asiakkaita.
Valmistumisvuosi
Tilaaja
Laajuus
Modernit puitteet konserteille ja tapahtumille
Jo yli neljän vuosikymmenen ajan konserttien ja tapahtumien näyttämönä toiminut rakennus sai kaivattua päivitystä yleisön ja esiintyjien tiloihin. Alkuperäisessä kunnossa olleet aulatilat, wc:t, keittiö sekä esiintyjien taukotilat uudistettiin vastaamaan nykypäivän tarpeita. Remontin myötä yleisöä palvelevat entistä upeammat ja viihtyisämmät tilat uudistetun kahvion, tyylikkäiden wc-tilojen ja upeiden taideteosten myötä. Tavoitteena oli luoda yhtenäinen kokonaisuus, jossa vanha osa saa uutta loistokkuutta ja uudet osat nivoutuvat vanhaan saumattomasti.
Tammikuussa 2023 käynnistyneen peruskorjaus- ja laajennushankkeen myötä Musiikkikeskus sai 1200 neliön suuruisen laajennuksen, jonka ulkoarkkitehtuuri on suunniteltu huolella sopimaan ympäröivään kaupunkikuvaan. Uuden osan ulkoasu tasapainottaa ja rauhoittaa alueen eri vuosikymmenillä syntyneiden rakennusten kirjavuutta, ja sen mittasuhteet, värimaailma sekä materiaalivalinnat nivoutuvat saumattomasti ympäröiviin rakennuksiin. Vaikka laajennus sulautuu harmonisesti ympäristöönsä, tuo se Musiikkikeskuksen esiin entistä selkeämmin.
Kutsuva sisääntulopiha
Musiikkikeskuksen uusi laajennus sekä säilyneet vanhat rakennukset muodostavat miellyttävän ja kutsuvan sisääntulopihan. Pääsisäänkäynnin sijoittuessa edelleen rakennusten sisänurkkaan ollen hieman piilossa, sen näkyvyyttä tuotiin paremmin esille katoksen materiaaleilla ja valaistuksella. Sisääntulopihan vanhoista hienoista puista osa onnistuttiin säilyttämään ja piha-aluetta elävöitettiin istutusaltailla ja istuskelupaikoilla.
Alkuperäisten pintojen säilyttäminen
Remontin yhteydessä haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäisiä ja hyvässä kunnossa olevia pintoja. Snellman-salin pintoja ei lähdetty muuttamaan, jotta hyväksi todettu huoneakustiikka ei muuttuisi. Salin vanha puulattia hiottiin ja yksittäisiä seinien puupintoja korjattiin uusien oviaukkojen ympäriltä. Samalla esiintymislavaa levennettiin sekä akustiikkaverhot ja tuolit uusittiin. Hyvin toimivan huoneakustiikan säilyttämiseksi vanhan ja uuden osan rakennusosien liittymien huolellinen suunnittelu yhdessä akustiikkasuunnittelijan kanssa oli erityisen tärkeää. Peruskorjauksen yhteydessä Snellman-salin lämpö-, ilmastointi- ja sähköratkaisut uudistettiin kokonaan.
Rakennuksen sisäpihan puolelle noussut laajennus toi mukanaan toisen, pienemmän konserttisalin sekä pukeutumis-, toimisto-, harjoitus- ja lämpiötilat sekä orkesterille että vieraileville esiintyjille. Uudisosaan rakennettu tunnelmallinen ja juhlava, satapaikkainen Fordell-sali on suunniteltu erityisesti pieniä konsertteja ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin harjoittelua varten.
Taide osana sisustusta
Taide on suunniteltu olemaan saumaton osa Musiikkikeskuksen sisustusta ja arkkitehtuuria, tiloja koristavatkin useiden taiteilijoiden teokset. Uuden pääaulan ilmettä hallitsee näyttävä Tiina Laasosen tilaan suunnittelema “Ilma, jota hengitän” -teos. Taideteoksen suunnittelu tehtiin aikaisessa vaiheessa, jolloin teos voitiin ottaa pääaulan rakenteissa, sisustuksessa ja valaistuksessa huomioon. Tämä vaahterasta veistetyistä palasista koostuva keveästi aaltoileva nauha asettuu täydellisesti pääaulan korkeaan osaan, luoden vaikuttavan ja ilmavan tunnelman.
Lisäksi tiloissa aikaisemminkin ollut Kain Tapperin Luonnon tuntu I -puuveistos kunnostettiin ja palautettiin pääaulaan. Esiintyjien takatiloissa voi ihastella Jaakko Pernun puusta valmistettua “Hyrrä”-veistosta. Kahvilassa puolestaan on Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille aikoinaan teoksen lahjoittaneen taidegraafikko Esa Riipan – teos.
Uudistuksilla sujuvuutta ja toimivuutta
Musiikkikeskuksen uudistuksen suunnittelussa soittajien tarpeet olivat tärkeässä osassa. Suunnittelun yhtenä isona tavoitteena oli tehdä näyttämön puolelle siirtyminen niin henkilöiden, lavasteiden kuin myös soitinten osalta mahdollisimman sujuvaksi. Muutosten myötä uusi musiikkikeskus tarjoaa ajanmukaiset harjoitustilat samassa kiinteistössä konserttitilojen kanssa, sekä uudet Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin hallintotilat. Laajennusosa tarjoaa myös soittajille ison olosuhteiden parannuksen taiteilijalämpiöstä löytyvien soitinvaraston, esiintyjien pukuhuoneiden ja taukotilojen sekä niin konserttien solistien kuin kapellimestarienkin omien huoneiden ansiosta.
Remontin ja laajennuksen valmistuttua uusi musiikkikeskus soveltuu entistä monipuolisemmin erilaisten tapahtumien sekä konserttien tarpeisiin, tarjoten modernit tilat ja mukavuudet niin taiteilijoille kuin yleisöllekin.
Käy lukemassa tarkemmin kohteen sisustussuunnittelusta.
Työryhmä
Yhteistyökumppanit
Aletaanko hommiin?
Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?
Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.