Muotoilukilpailu: Konsepteja Keran rakennusosien uudelleenkäyttöön

Solwersin monialainen työryhmä voitti Espoon kaupungin järjestämän muotoilukilpailun, jossa etsittiin konsepteja Keran alueen rakennusmateriaalien ja -osien uudelleenkäyttöön. Voittanut ehdotuksemme tarjoaa konseptin, jonka tavoitteena on viedä rakentamisen kiertotalous Suomen näkökulmasta seuraavalle tasolle.

Valmistusmisvuosi
2022-2023
Tilaaja
Espoon kaupunki
Keran muotoilukilpailu, sisäkuva päiväkodista, havainnekuva.

Uuden sukupolven päiväkoti

Keran väistyvä teollisuushallialue tarjoaa oivan mahdollisuuden valjastaa purettavien rakenteiden uinuva potentiaali uudisrakentamiseen. Konseptimme ytimessä on Keran hallien betonisen pilari-palkkirungon ja ontelolaattojen kierrättäminen uudisrakennuksien kantavaan runkoon. Keran hallien pilari-palkkirunko muodostuu ruuduista, joita voi monistaa peräkkäin ja vierekkäin suunniteltavan tilan ehdoilla. Muodostuva tila on mahdollista jakaa uudella välipohjalla kahteen kerrokseen.

Konseptimme esimerkkinä tutkimme Uuden sukupolven päiväkodin, joka on ympäristövaikutuksiltaan neitseellisistä raaka-aineista toteutettua päiväkotia pienempi. Uuden sukupolven päiväkodin suunnittelu perustuu modulaarisuuteen, ja sen runko rakennetaan Keran hallien betonipilareista ja -palkeista, ontelolaatoista sekä ulkoseinäelementtien sisäkuorista. Päiväkoti on muodoltaan kompakti, yksinkertainen ja energiatehokas. Lämmöneristävä ulkovaippa tehdään uusilla rakenteilla, jotta rakennuksen energiatehokkuus täyttää modernit vaatimukset.

Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti toteutettu oppimisympäristö on tilaisuus näyttää lapsille millä keinoilla pyrimme tasapainoon elinympäristömme kanssa. Matkalla kohti ympäristökestävää tulevaisuutta on toimittava nyt.

Konseptin ovat suunnitelleet Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, aDT Oy, Insinööritoimisto Pontek Oy, Arkkitehtitoimisto Sabelström arkitektkontor Oy sekä Enerwex Ab

Työryhmä

Satu Fors
Petri Pettersson
Maija Haapala
Miisa Seikola
Simo Rasmussen

Yhteistyökumppanit

aDT Oy
Insinööritoimisto Pontek Oy
Arkkitehtitoimisto Sabelström arkitektkontor Oy
Enerwex Ab

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme