Limingan lukion muutos ja Heikki Sarvela- sali

Limingan lukio on osa Limingan ydinkeskustan koulukorttelia. Korttelista löytyy lukion lisäksi Liminganlahden yhtenäiskoulu, joka toimii Linnukan koulun ja Hannu Krankan koulun tiloissa. Lukion muutos- ja korjaustöistä järjestettiin KVR-kilpailu, jonka Lukkaroinen Arkkitehdit voitti yhdessä Rakennusliike Sorvojan kanssa alkuvuodesta 2021.

Valmistumisvuosi
2023
Tilaaja
Limingan kunta
Laajuus
3220 brm²
Limingan lukion Heikki Sarvela-salin näkymä katsomosta lavalle.

Äänimaailmaa uudistaen, oppimista tukien

Keskeinen osa hanketta oli uuden, enimmäkseen akustisissa musiikkiesityksissä käytettävän Heikki Sarvela -salin ja sen lämpiötilojen rakentaminen vanhojen tilalle. Samalla vuonna 2004 valmistuneet lukion tilat peruskorjattiin ja osa tiloista muutettiin Limingan seudun musiikkiopiston opetukseen soveltuviksi soitinharjoittelutiloiksi. Rakentamisessa huomion arvoista oli, että lukion tilat olivat opetuskäytössä lähes koko hankkeen ajan.

Yhtä lailla tärkeä muutos oli uuden, selkeän yleisötapahtumia palvelevan pääsisäänkäynnin muodostaminen rakennuksen länsipäähän, koulujen väliin jäävälle piha-alueelle. Uusi pääsisäänkäynti on luontevana jatkeena nykyisille pihakatoksille suppilomaisen puuverhoillun sisäänkäyntikatoksen kutsuessa astumaan rakennukseen sisään.

Kokonaan uusi Heikki Sarvela -sali on muutostöiden myötä saatu sijoitettua samaan tasoon lukion ensimmäisen kerroksen tilojen kanssa ja siten integroituu entistäkin paremmin osaksi rakennusta. Sali itse on tilana luonteeltaan näyttävä ja arvokas edustustila ollen lattiasta kattoon vaaleaa puuta, mutta mikä tärkeintä on se myös akustiikaltaan ensiluokkainen. Tiiviisti akustiikkasuunnittelijoiden kanssa yhteistyössä suunnitellussa salissa ovat niin seinät kuin kattokin poimutettu aaltoileviksi vinoiksi pinnoiksi, jottei tilaan synny häiritseviä vastakaikuja. Akustiikkaa voidaan myös muunnella molempien näyttämön ja katsomon alueella verhoin, jolloin sali soveltuu hyvin sekä elektroniselle musiikille että puhetilaisuuksiin.

Salin länsipäädyn lämpiötilat avautuvat lasiseinän välityksellä koulukorttelin eloisalle keskuspihalle. Keskusaulan viereen on luotu monitoimitilana toimiva innovaatioareena, joka voidaan tarvittaessa jakaa pienempiin osin ja rajata aulasta siirtoseinin. Rakennus on aktiivisessa käytössä myös iltaisin ja viikonloppuisin, mitä innovaatioareenan monikäyttöisyys tukee.

Uudistettu Limingan lukio muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden viereisten koulurakennusten kanssa avautuen niiden suuntaan. Rakennuksen länsipäädyn yksikerroksiset osat ovat tummaa tiiltä yhdistyen viereiseen Hannu Krankan kouluun julkisivumateriaalinsa puolesta, samalla korostaen Heikki Sarvelan -salin mukanaan tuomaa julkista luonnetta. Itse sali muodostaa oman korkeamman hahmonsa rakennuksen pohjoispuolelle ja on julkisivumateriaaliltaan tummanharmaata kuitusementtilevyä, kuten Linnukan koulukin. Yksiaineiseen pohjoisjulkisivuun on haettu leikkisyyttä, rentoutta ja arvokkuutta viivamaisilla kullanvärisillä julkisivudetaljeilla.

Työryhmä

Okko Saurama
Kati Kaukonen
Henri Kangas
Laura Sorri
Elena Pennie
Kristiina Heikura
Tea Kemppainen
Aino Löfbacka
Anna Ervasti-Gussander

Yhteistyökumppanit

Rakennusliike Sorvoja Oy

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme