Kilon koulu

Kilon koulu ja päiväkoti on osa Espoon kumppanuuskoulujen PPP-hanketta. Rakennuksessa toimii nelisarjainen 660 oppilaan alakoulu ja 8-ryhmäinen päiväkoti. PPP-malli kannustaa kestäviin ratkaisuihin ja se on osa Koulut kuntoon -ohjelmaa, jonka avulla varmistetaan kouluille ja päiväkodeille terveet ja turvalliset tilat.

Valmistumisvuosi
2023
Tilaaja
Espoon kaupunki
Laajuus
9340 brm²
Kilon koulu, julkisivu ja pääsisäänkäynti pihalta.

Moderni oppimisympäristö puistomaisessa miljöössä

Espoo rakennuttaa vuosien 2020-2024 aikana yhteensä kahdeksan koulua ja päiväkotia uudenlaisella Public Private Partnership -mallilla (PPP). Suunnittelemme Espoon PPP-kohteista neljä; Kilon koulun ja päiväkodin, Nauriskasken koulun sekä Perkkaan ja Nöykkiönniityn päiväkodit.

Koulu on suunniteltu uudisrakennuksena vanhan Kilon koulun ja päiväkodin tontille, joka sijaistee Nuijalanpuiston puistoalueen rajalla etelään laskevalla rinnetontilla. Tontin puistomaisesta sijainnista huolimatta alueen liikennemelu on tullut huomioitavaksi tontin lounaispuolelta tiilimuuri- ja pengerrakentein. Pitkänomaisen tontin lounaisosassa sijaitsee päiväkoti. Koulun pihat ja kentät sijaitsevat tontin etelä- ja itäpuolilla. Tontin koillisnurkassa sijaitsee säilytettävä punainen Aspelinin puutalo piha-alueineen.

Koulun rakennusmassa on toteutettu viiteen eri toiminnallisuuksia sisältävään rakennussiipeen ja niitä yhdistävään keskusaulan ja ruokalan kokonaisuuteen. Ruokala sijaitsee rakennuksen ylemmässä kerrostasossa, josta katsomoporras laskeutuu ala-aulaan. Koulun näyttämö on avattavissa sekä salin että katsomoportaan suuntaan.

Perusluokkien siivet perustuvat kumppanuuskoulujen hanketta varten luotuun yhteiseen tilakonseptiin, joka on pedagogisesti toiminnallinen, muuntojoustava ja tilatehokas. Päiväkotikonseptin suunnitteluratkaisun lähtökohtina ovat olleet viihtyisyys, valoisuus, turvallisuus, terveellisyys, virikkeellisyys, ratkaisun muuntojoustavuus ja esteettömyys. Päiväkodin tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa ja ne on ryhmitelty pareittain. Päiväkodilla on oma monitoimisalinsa ja erikokoisia ryhmätiloja. Monipuoliset, joustavat ja muunneltavat tilat mahdollistavat uuden varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen käyttäjille sopivalla tavalla.

Rakennuksen julkisivujen materiaali- ja värimaailma on sopeutettu alueen asuntorakentamisen punatiilen ja punaisten kattojen värimaailmaan astetta ruskeammalla puhtaaksimuuratulla tiilellä. Yleisilmettä kevennetään vaalein levyjulkisivuin ja tehosteväriaihein.

Valmistuessaan rakennus täyttää Sisäilmayhdistys ry:n Terve Talo -kriteerin sekä RTS-luokituksen neljä tähteä. Rakennuksen energiatehokkuus on luokkaa A.

Työryhmä

Joona Koskelo
Henri Kangas
Diana Lavric
Kristiina Heikura
Tanja Rastas
Liisa Kärki
Marja-Liisa Matturi
Niko Liias
Nina Keinänen
Anna Ervasti-Gussander
Kaisu Vasara
Johanna Kangas
Päivi Juvonen

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme