Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus

Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus on Etelä-Nummelan alueen keskeinen julkinen rakennus. Se on elävä ja vuorovaikutuksellisuutta tukeva kohtaamispaikka, alueen identiteettiä luova ja yhteisöllisyyttä rakentava kokonaisuus.

Valmistumisvuosi
2024
Tilaaja
Vihdin kunta
Laajuus
n. 8600 brm²
Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus, julkisivu pihalta, havainnekuva.

Elävä ja yhteisöllinen kohtaamispaikka

Lähtökohtana monitoimitalon suunnittelussa on luoda vuorovaikutuksellisia kohtaamispaikkoja lapsille, koululaisille ja henkilökunnalle sekä alueen asukkaille että ilta- ja viikonloppukäyttäjille, sekä rakentaa toiminnot niiden ympärille siten, että eniten yhteisön käytössä olevat ja julkisimmat tilat ovat aulan ympärillä. Sopivan kokoisiksi sakaroiksi laajentuva rakennuksen muoto mahdollistaa suorat yhteydet pääaulasta eri tilaryhmiin ja oppimisalueille sekä suoran luonnonvalon pääsyn tiloihin. Aulat ja kohtaamispaikat on muotoiltu niin, että niihin muodostuu selkeät avoimet oppimistilat, mutta myös rauhallisempia ryhmätyönurkkauksia.

Valittu kokonaisratkaisu tukee rakennuksen ja sen tilojen monipuolista, joustavaa ja tehokasta käyttöä. Ratkaisu mahdollistaa uuden opetussuunnitelman toteuttamisen joustavasti, tarpeisiin ja tilanteisiin sopivalla tavalla. Rakennus on aktiivisessa käytössä iltaisin ja viikonloppuisin, ja tärkeiden tilaryhmien sijoittelu, tilojen rajattavuus ja tilanmuodostus tukevat sen monikäyttöisyyttä.

Rakennus on yhtenäinen kokonaisuus, mutta julkisivu ja katto polveilevat toiminnallisesti luontevalla tavalla. Julkisivut ovat lehtikuusta ja tummaksi maalattua kuusta. Julkisivujen väritys on lämmin, mitä puun käyttö vielä korostaa. Materiaalirajaukset on tehty luonteviin paikkoihin korostaen rakennuksen päätyjä ja sisäänkäyntien ympäristöjä. Rakennus muodostaa lämpimiä puisia sylejä ja puumateriaali jatkuu pääaulaan sisälle. Kattolyhty ja aulatilat hohtavat pimeässä ulos, paljastaen puisen sydämen ja houkutellen rakennuksen toimintaan mukaan. Näkyvässä liikuntasalin päädyssä on puiseen erillisjulkisivuun integroitu taideteos, joka näkyy myös ilta-aikaan taustavalaistuna.

Kohteeseen on suunniteltu tilat kymmenelle päiväkotiryhmälle ja kolmesarjaiselle alakoululle. Kokonaisuuteen kuuluvat myös ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen sekä ruotsinkielisen koulun tilat.

Työryhmä

Joona Koskelo
Kaisu Vasara
Julia Leshkova
Liina Yasin
Elena Pennie
Sini Räikkä
Kristian Järvi
Riina Heikkinen
Kristiina Heikura
Riina Marjomaa
Maisa Seppänen
Pauliina Laurila
Hanna Jokela
Pekka Määttä
Niko Liias
Tuure Kinnunen
Mikko Alatarvas

Aletaanko hommiin?

Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?

Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.

Meiju Granholm

Asiakkuus- ja henkilöstöjohtaja, KTM

Ota yhteyttä

Lisää töitämme