Musiikkikeskus Snellman - sisustus
Kokkolassa sijaitseva 1980-luvun alussa valmistunut Musiikkikeskus Snellman koki mittavan uudistuksen, muuntautuen nykyvaatimusten mukaiset puitteet tarjoavaksi musiikkikeskukseksi. Rakennuksen vanha osa peruskorjattiin ja se sai rinnalleen uuden laajennusosan. Uudistunut Snellman-sali tarjoaa mahtavat puitteet erilaisille tapahtumille ja pienempi uudisosaan rakennettu Fordell-sali puolestaan soveltuu erinomaisesti pienimuotoisempiin tilaisuuksiin. Sisääntuloaulan ja asiakastiloja laajennuksen, sekä vaatesäilytyksen saaman lisätilan myötä tilat palvelevat entistä paremmin asiakkaita.
Valmistumisvuosi
Tilaaja
Laajuus
Modernit puitteet konserteille ja tapahtumille
Jo yli neljän vuosikymmenen ajan konserttien ja tapahtumien näyttämönä toiminut rakennus sai kaivattua päivitystä yleisön ja esiintyjien tiloihin. Alkuperäisessä kunnossa olleet aulatilat, wc:t, keittiö sekä esiintyjien taukotilat uudistettiin vastaamaan nykypäivän tarpeita. Remontin myötä yleisöä palvelevat entistä upeammat ja viihtyisämmät tilat uudistetun kahvion, tyylikkäiden wc-tilojen ja upeiden taideteosten myötä.
Sisustussuunnittelun lähtökohtana oli vanhan rakennuksen arkkitehtuuri ja sen erityispiirteiden kunnioittaminen: punatiili, messinki, puupinnat ja mustat yksityiskohdat muodostavat visuaalisen jatkumon, jossa vanha ja uusi kohtaavat harmonisesti. Tavoitteena oli luoda yhtenäinen kokonaisuus, jossa vanha osa saa uutta loistokkuutta ja uudet osat nivoutuvat vanhaan saumattomasti.
Uudistettu ilme vanhaa ja uutta yhdistämällä
Vanhoissa tiloissa olleet arvokkaat ja säilyttämisen arvoiset irtokalusteet, kuten Artekin tuolit ja pöydät kunnostettiin puusepän ja verhoilijan toimesta. Uusien irtokalusteiden valinnassa hyödynnettiin mahdollisimman paljon Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja kalusteita. Irtokalusteiden valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota laatuun, kestävyyteen, ergonomiaan ja helppoon puhdistettavuuteen.
Remontin yhteydessä haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäisiä ja hyvässä kunnossa olevia pintoja. Snellman-salin pintoja ei lähdetty muuttamaan, jotta hyväksi todettu huoneakustiikka ei muuttuisi. Salin vanha puulattia hiottiin ja yksittäisiä seinien puupintoja korjattiin uusien oviaukkojen ympäriltä. Samalla esiintymislavaa levennettiin ja akustiikkaverhot uusittiin. Vanhat Yrjö Kukkapuron suunnittelemat Sirkus -tuolit saivat uudistetun ilmeen puupintojen hionnalla, lakkauksella, pehmusteiden ja kankaiden vaihdolla. Säilyttämällä ja kunnostamalla salin vanha kalustus varmistettiin, ettei salin akustiikka muutu.
Rakennuksen sisäpihan puolelle noussut laajennus toi mukanaan toisen, pienemmän konserttisalin sekä pukeutumis-, toimisto-, harjoitus- ja lämpiötilat sekä orkesterille että vieraileville esiintyjille. Uudisosaan rakennettu tunnelmallinen ja juhlava, satapaikkainen Fordell-sali on suunniteltu erityisesti pieniä konsertteja ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin harjoittelua varten. Tila on kalustettu irtotuoleilla, mikä mahdollistaa salin helpon muunneltavuuden erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tuolimalli valittiin orkesterin suorittaman istuintestauksen perusteella. Tällä varmistettiin, että konserttielämys on myös istuinmukavuuden osalta kunnossa. Salin seinustojen ja katon valaistuksella korostetut puuverhoillut elementit tukevat salin akustiikkaa heijastamalla ääntä. Tilan akustiikka on muunneltavissa seinäpintojen ja katon alaslaskettavilla akustiikkaverhoilla.
Valaistus tunnelman luojana
Kulttuurin yksi tehtävistä on tarjota elämyksiä ja pakohetkiä arjesta, mikä olikin yhtenä johtotähtenä musiikkikeskuksen sisustuksen ja valaistuksen suunnittelussa. Kohteessa huomioitiin erityisesti valaistuksen suuri vaikutus tunnelman luojana. Huolella laaditun valaistuskonseptin avulla kullekin tilalle määriteltiin valaistustavat, värilämpötilat sekä valitut tuote-esimerkit.
Salien, yleisön ja esiintyjien tilojen valaistuksella pyrittiin luomaan lämmintä ja juhlavaa tunnelmaa. Pääaulan, kahvilan ja lämpiöiden valaistuksessa käytettiin monenlaista valaistustapaa ja valaisintyyppiä, jotka luovat valon ja varjon vaihtelua. Valaistuksella korostettiin tärkeitä kohtia, kuten salien sisäänkäyntejä ja taidetta.
Snellman-salin valaistus uusittiin kauttaaltaan vanhaa kunnioittaen, säilyttäen valaisinten alkuperäinen ilme. Uuden Fordell-salin valaistuksella pyrittiin luomaan juhlavaa tunnelmaa ja korostamaan salin puupintoja ja niiden muotoja, pitkien valoviivojen sekä puurakenteisiin piilotettujen led-profiilien avulla. Salien valaistus on monipuolisesti muunneltavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Työskentely- ja harjoitustiloihin toteutettiin häikäisemätön, tasainen ja hyvät työskentelyolosuhteet mahdollistava valaistus.
Taide osana sisustusta
Taide on suunniteltu olemaan saumaton osa Musiikkikeskuksen sisustusta ja arkkitehtuuria, tiloja koristavatkin useiden taiteilijoiden teokset. Uuden pääaulan ilmettä hallitsee näyttävä Tiina Laasosen tilaan suunnittelema “Ilma, jota hengitän” -teos. Taideteoksen suunnittelu tehtiin aikaisessa vaiheessa, jolloin teos voitiin ottaa pääaulan rakenteissa, sisustuksessa ja valaistuksessa huomioon. Tämä vaahterasta veistetyistä palasista koostuva keveästi aaltoileva nauha asettuu täydellisesti pääaulan korkeaan osaan, luoden vaikuttavan ja ilmavan tunnelman.
Lisäksi tiloissa aikaisemminkin ollut Kain Tapperin Luonnon tuntu I -puuveistos kunnostettiin ja palautettiin pääaulaan. Esiintyjien takatiloissa voi ihastella Jaakko Pernun puusta valmistettua “Hyrrä”-veistosta. Kahvilassa puolestaan on Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille aikoinaan teoksen lahjoittaneen taidegraafikko Esa Riipan – teos.
Erityisakustiikka tiloissa
Kahvilan ja pääaulan miellyttävään huoneakustiikkaan kiinnitettiin erityistä huomiota. Alakatoissa ja seinissä on käytetty ääntä vaimentavia puurimaelementtejä, villalevyjä ja akustoivia verhoja. Fordell-Sali, harjoitushuoneet ja tarkkaamo on toteutettu huone huoneessa periaatteella, ratkaisu varmistaa, ettei äänet kulkeudu tilasta toiseen. Tilojen huoneakustiikkaa voidaan muuttaa akustoivilla verhoilla.
Viihtyisät tilat, huippuluokan akustiikka ja monikäyttöisyys tekevät keskuksesta Keski-Pohjanmaan musiikkielämän sydämen, jossa sekä esiintyjät että yleisö voivat nauttia ainutlaatuisista elämyksistä.
Käy lukemassa tarkemmin kohteen arkkitehtisuunnittelusta.
Työryhmä
Yhteistyökumppanit
Aletaanko hommiin?
Haluatko luoda tilan, joka erottuu joukosta? Kaipaatko ympäristöä,
joka kiehtoo ja ihastuttaa?
Me autamme sinua muuttamaan visiosi todellisuudeksi.