Yhteistyöllä kohti kestävää ja toimivaa tilasuunnittelua – Kokkolan toimiston tilojen uudistus
Enni Murtomäki, sisustusarkkitehti, valaistussuunnittelija
Lukkaroinen Arkkitehtien Kokkolan toimiston tilat sijaitsevat historiallisessa Hagströmin nahka- ja tekstiiliteollisuuden tehdasrakennuksessa. Toimistotilat eivät enää sellaisenaan vastaa nykyajan työnkuvan erilaisiin vaatimuksiin ja ne tullaan saneeraamaan monipuolistaen tilojen käyttötarkoituksia ja työskentelytiloja sekä uudistamalla yleisilmettä.

Suunnittelun pohjana on ollut nykyisiin toimistotiloihin tutustuminen sekä kattava alkukartoitus, jossa kuultiin Kokkolassa työskenteleviä työntekijöitä. Kertyneiden tietojen pohjalta laadittiin kolme vaihtoehtoista tilaratkaisuluonnosta, joista keskustelimme yhdessä työntekijöiden kanssa. Prosessin aikana syntyi yhteinen visio tilasuunnittelusta esitettyjen luonnosten pohjalta. Tämä kuvastaa hienosti projektin yhteishenkeä ja kaikkien osallistumista tilasuunnittelun kehitykseen.
Työ jatkuu edelleen tiiviissä yhteistyössä ja työntekijöitä osallistetaan myös jatkossa hyödyntäen heidän ammatillista osaamistaan. Tavoitteena on luoda kestävä, toimiva ja viihtyisä tila, joka tukee sekä työskentelyä että työhyvinvointia ja lopputulos vastaisi nykyaikaisiin työskentelytarpeisiin mahdollisimman hyvin.
Kiertotalous ja vastuullinen tilasuunnittelu
Tässä projektissa kulmakiviä ovat kiertotalouden periaatteet ja kestävä kehitys. Kiertotalous ei ole suunnittelussa kompromissi, vaan se on mahdollisuus luoda kauniimpia ja käyttökelpoisempia tiloja kuormittamatta ympäristöä. Tavoite on suunnitella tilat taloudellisesti ja ekologisesti käyttäen olemassa olevia materiaaleja, kalusteita ja elementtejä mahdollisimman laajasti.
Yleisesti kiinteistö- ja rakennusalalla kiertotalous tarjoaa valtavia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys säästävät luonnonvaroja, vähentävät päästöjä ja jätettä sekä tukevat kestävää kehitystä.
Projektin yksi ohjaava suunnittelunäkökulma on lisäksi konseptivaiheessa alustavan LCA-laskennan myötä määritelty hiilibudjetti. Erilaiset suunnitteluratkaisut ja alustavat materiaalivalinnat on täytynyt tarkastella asetetun tiukan hiilibudjetin kautta. Alustavan hiilijalanjäljen laskennan mukaan pakollisten väliseinien purkaminen ja uudelleen rakentaminen sekä sähköosat ja valaistus muodostavat tilasuunnitelman suurimman hiilijalanjäljen. Myös eri pintamateriaalit, joita on määrällisesti paljon, kuten seinäverhoukset ja lattiapinnat, voivat muodostua tilamuutoksessa merkittäviksi päästölähteiksi.
Hiilibudjetti ohjaa myös tulevissa suunnitteluvaiheissa ja tarkoitus on toteuttaa laskenta projektin kolmessa eri vaiheessa, jolloin saadaan riittävästi laskenta-aineistoa toteutuneen hiilijalanjäljen analysointia varten.

Työkalut kestävään tilasuunnitteluun
Projektissa hyödynnetään useita vastuullisen suunnittelun työkaluja, jotka auttavat mm. projektin hiilibudjetin määrittämisessä ja sen seurannassa sekä tukevat suunnittelun ekologisia ratkaisuja. Lukkaroinen Arkkitehdeilla on laadittu arkkitehtien ja sisustusarkkitehtien sisäiseen käyttöön opas ympäristölähtöiseen suunnitteluun. Oppaassa tunnistetaan merkittävimmät alueiden ja rakennusten kestävyyttä tukevat suunnitteluratkaisut ja vaikuttamismahdollisuudet rakennushankkeen eri vaiheissa. Lisäksi Green Building Council Finland tarjoaa verkkosivuillaan ladattavan Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen ja sen tueksi myös laskentamuistion, joiden avulla pystytään hahmottamaan suunnittelun ilmastovaikutuksia. Näiden työkalujen avulla toteutetaan ympäristölähtöistä tilasuunnittelua ja ne myös auttavat tekemään kestäviä valintoja projektin eri vaiheissa.
Kokkolan toimistomme tilasuunnitteluprojekti etenee vahvasti yhteistyön voimin. Projektin myötä olemme todenneet kestävän kehityksen periaatteiden ja yhteisöllisen suunnitteluprosessin varmistavan, että lopputuloksesta syntyy sekä toimiva että vastuullinen. Yhdessä voimme luoda parempia tiloja, jotka palvelevat meitä pitkälle tulevaisuuteen!
Blogitekstin kirjoittaja Enni Murtomäki on Taiteen maisteri, sisustusarkkitehti ja valaistussuunnittelija. Enni on yksi ympäristöstudion jäsenistä ja hänen vastuualueenaan on kestävä sisustussuunnittelu. Studion jäsenet perehtyvät omaa vastuualuettaan koskevaan uusimpaan tietoon ja hyödyntävät osaamistaan myös hankkeissa. Ympäristöstudio toimii Lukkaroisen ympäristöosaamisen ytimenä.